Kuchnia

Lubie odkrywac nowe smaki no i jesc 🙂 Moja przygode z gotowaniem zaczelam bardzo wczesnie. Przygladalam sie babci jak robi makaron, oprawia kure i gotuje niedzielny rosol, piecze ciasta. Pozniej uczlam sie gotowania od mamy.

W latach 90-tych gotowalam m.in. w Szczecinie i w Zielonej Gorze. Mojej pieczeni z dzika z kwiatami salaty probowal artysta malarz Franciszek Starowieyski. Zapytal wowczas, czy „te kwiatki tez sa jadalne”. Moich potraw, w tym przepiorek w platkach roz z kasztanami jadalnymi kosztowali ksiazeta i hrabiowie niemieccy skupieni wokol hrabiny Johanny von Meran.

Moj stol szwedzki w Sylwestra 2013/14 😉

Salatka owocowa z melonem i owocami granatow, pstrag faszerowany na salatce z rukoli w galarecie, jajka faszerowane frutti di mare.

Bardzo przydatny Przelicznik kuchenny: lyzki, gramy, ml…

08.10.16

Dzisiaj zaprezentuje wam kiszonego, faszerowanego papryka oraz orzechami wloskimi baklazana po syryjsku. Ten tutaj pochodzi ze sloika zakupionego w jednym z arabskich sklepow. Jezeli bedziecie chcieli przepis to napiszcie do mnie. Smakuje jak nasz kiszony ogoreczek i suszone pomidory z oleju. Idealnie pikantne:

 

No i urodzinowy, domowej roboty duner w wykonaniu mojej siostry z arabskim sosem na bazie „balsamu” sezamowego i mielonego kminu rzymskiego z ostra peperoni:

                                  

15.09.16

Chlopcy przyzadzili dzisiaj miesko Sinije lahme i salatke ogorkowo-pomidorowa z pietruszka:

IMG_20160915_155656

Arabski chlebek – hopes (na zdjeciu w folii) spozywa sie niemal do wszystkiego.

Ciasto drozdzowe z kruszonka i owocami „Sztrojzel bojzel”

Do konca zycia zachowam w pamieci nasze pobyty z siostra u babci. Nasza mama wychowywala nas sama. Pracowala na trzy zmiany w niemieckiej fabryce. Ktos musial sie nami zajac. Pozniej juz tak sie przyzwyczailysmy, ze spedzalysmy u niej wszystkie weekendy i swieta. Babcia wypiekala wspaniale ciasta drozdzowe, ktorymi pachnial potem caly dom. Zawsze chcialam nauczyc sie tej sztuki. Zajelo mi to kilka lat. Dzisiaj, kiedy babci juz nie ma czesto gleboko sie wzruszam gdy je sporzadzam. Upieczenie puszystego i jednoczesnie nie suchego ciasta spulchnianego przez CO2, produkowanego przez grzybki Saccharomyces cerevisiae podczas fermentacji cukru, to sztuka.

Nazwa „Sztrojzel bojzel” ochcil je moj niemiecki szwagier i tak juz zostalo.

Składniki:

pol kg mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
3 żółtka i jedno jajko
250 ml/1 szklanka letniego mleka
szczypta soli
2/3 kostki masla
1 kosteczka (50 g) drożdży świeżych lub drożdży suchych (3 opakowania)
owoce: rabarbar, sliwki, wisnie, jablka, truskawki, jagody, poziomki, bakalie wg smaku

 

Kruszonka:

pol szklanki mąki pszennej
pol szklanki cukru
1 cukier waniliowy 
1/2 kostki masła, roztopionego

 

Wazne! Składniki powinny być w temperaturze pokojowej (mleko letnie), mąka  natomiast przesiana. Przepis na okragla blaszke.

Do miseczki wsypać mąkę pszenną. Zrobić w niej dołek, do niego wkruszyć drożdże (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką i nie trzeba wykonywać rozczynu), zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym, odstawić nawet na 30 – 40 minut. Po tym czasie dodać sól, roztrzepane jajka, przestudzone masło i wyrobic do połączenia skladnikow. Ponownie przykryć ciasto ściereczką, odstawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto bardzo krótko wyrobic.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej polowe ciasta. Na powierzchnie wyłożyć równo owoce nastepnie przykryc kolejna warstwa ciasta. Posypać kruszonką (do naczynia wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 – 40 minut).

Ciasto włożyć do zimnego piekarnika a piekarnik rozgrzać do 175ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka i zarumienienia kruszonki. Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim ciasto do wystudzenia. Po wystygnieciu, Aby ustrzec przed wyschnieciem owijamy ciasto w  folie.

                Screenshot_2016-08-29-19-12-35                                

11.09.16

Golabki z wolowina halal we wloskiej kapuscie, koperkiem, na maselku w pomidorach:

IMG_20160911_195015

Skladniki

2 torebki ryzu parabolicznego
1/2 kg zmielonej wolowiny halal
4 duze pomidory
2 cebule
2 zabki czosnku
peczek kopru wloskiego
1/3 kostki masla
2 kosteczki bulionu Knorr
pieprz i sol do smaku
przecier pomidorowy i maggi (przyprawa) do smaku

 

Gotuje ryz z dodatkiem soli. Kapusty nie parze tradycyjnie. Aby zmiekczyc liscie wkladam ja do mikrofalowki. Wycinam twarde koncowki lisci. Cebulke kroje w kostke, podsmazam na mocno brazowy kolor. Niewielka ilosc cebulki pozostawiam na patelni. Dodaje wczesniej sparzone, obrane ze skorki i pokrojone w kostke pomidory. Do smaku mozna dodac kilka lyzek przecieru pomidorowego. Chwilke jeszcze podsmazam. W miseczce lacze wszystkie skladniki (mieso, cebulke, ryz, pokrojony drobno koperek oraz rozdrobniony czosnek)Dodaje sol i pieprz do smaku. Zawijam farsz w listki. Dolewam wody i dodaje kosteczki Knorra oraz maslo. Sezonowo koniecznie galazka lubczczyku ogrodowego. Pod koniec gotowania dodaje do golabkow przygotowany wczesniej sosik pomidorowy. Chwile jeszcze gotuje i gotowe. Powinno wyjsc ok. 20 sztuk.

30.08.16

Murzynek z masa z grysiku, powidlami i rumem w czekoladzie „Mohamad” na duza blache. To ciasto powstalo w mojej wyobrazni z  prawdziwej milosci do tego jedynego, ktory oczarowal mnie swoja anielska szczeroscia.

Ciasto

1 kostka masla
200 ml wody (4/5 szklanki)
1,5 szkl cukru
4 łyżki kakao
op cukru waniliowego
6 jaj
3 szkl mąki
olejek migdalowy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
600 g (zazwyczaj 1 i 1/3 sloika) dżemu kwaśnego (np. sliwka, porzeczka, truskawki)
wiorki kokosowe

 

Masa

1 l mleka
1/2 szkl cukru
olejek rumowy
10 łyżek kaszy manny (jedna lyzka to ok. 15 g)
250 g masla

 

Polewa

6 lyzek wody
6 lyzek cukru
6 lyzek kakao
Szklanka rumu z powidlami na ciasto

 

Gotuje kaszke manne na mleku z cukrem. Odstawiam do wystygniecia. Maslo, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao gotuje na małym ogniu tylko do rozpuszczenia składników. Odstawiam do ostygnięcia. Do chłodnej juz emulsji dodaje jaja i miksuje. Nie przerywając miksowania dodaje przesianą mąkę z sodą i olejek migdalowy, miksuje na małych obrotach do połączenia składników. Na sam koniec dodaje dżem i mieszam. Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem, wyrównuje (ta czynnosc jest bardzo wazna, zapobiega wybrzuszaniu). Szybko wkladam do piekarnika. Pieke w 180 st.C ok 45-50 min (do suchego patyczka). Wazne aby piekarnik byl juz dobrze nagrzany zanim wlozymy do niego blaszke z ciastem. Murzynka spulchnia zasada w sodzie w polaczeniu z kwasem w dzemie lub powidlach. 

Polewa: wode i cukier gotuje ok 5 min. Dodaje kakao. Chwilke jeszcze gotuje, doslownie kilka sekund. Odstawiam. Dodaje maslo (nie gotowac wiecej, maslo samo sie rozpusci). Podobnie jak mase, polewe nalzy przyzadzic wczesniej.

Masa: maslo nalezy bardzo dobrze (ok. 10 min) roztrzepac mikserem. Dodac olejek rumowy. Nastepnie dalej miksujac dodawac po lyzeczce kaszki manny. Dobrze schlodzic.

Po upieczeniu i ostygnieciu ciasta przekrajam je na pol. Kazda polowke dobrze nasaczam rumem z powidlami. Nakladam na siebie kolejno warstwy. Ciasto, masa, ciasto masa. Polewam na koniec polewa i posypuje wiorkami. Aby nasz murzynek pozostal dluzej wilgotny, nalezy owinac go czyms foliowym i wstawic do lodowki. Najlepiej smakuje po dwoch, a nawet trzech dniach od upieczenia.

 

29.08.16

Dzisiaj chcialabym opowiedziec o kuchni arabskiej, a raczej pokazac wam zdjecia naszych wspolnych podrozy kulinarnych z Mohamadem i Hamudim, moimi syryjskimi przyjaciolmi. Jak tylko ich odwiedzam gotujemy. Na zmiane, raz po polsku, raz po syryjsku. Dzisiaj na przyklad przyzadzilam polska salatke warzywna i udka z kurczaka mojej babci z cebula:

IMG_20160829_180928

Kiedy odwiedzilam ich pierwszy raz chlopcy przyzadzili hopez mokle, kope i shorbe.

Hopez mokle

Hopez mokle

Kope

IMG_20160612_134246

Schorba, czyli zupa z soczewicy

Schoraba

A ja przygotowalam rybe po grecku i upieklam placek drozdzowy z jablkami:

IMG_20160614_194907

 

 

W domu wypiekam drozdzowce z truskawkami, poziomkami, jagodami i sliwkami. Uwielbiam murzynka piernikowego z masa czekoladowa i oczywiscie produkuje pierogi 😉

Screenshot_2016-08-29-19-14-05

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *