Kuchnia

Lubię odkrywać nowe smaki no i jeść 🙂 Moją przygodę z gotowaniem zaczęłam bardzo wcześnie. Przyglądałam się babci jak robi makaron, sprawia kurę i gotuje niedzielny rosół, piecze ciasta. Później uczyłam się gotowania od mamy.

W latach 90-tych gotowałam m.in. w Szczecinie i w Zielonej Gorze. Mojej pieczeni z dzika z kwiatami sałaty próbował artysta malarz Franciszek Starowieyski. Zapytał wówczas, czy „te kwiatki też są jadalne”. Moich potraw, w tym przepiórek w płatkach róż z kasztanami jadalnymi kosztowali książęta i hrabiowie niemieccy skupieni wokół hrabiny Johanny von Meran.

Mój stół szwedzki w Sylwestra 2013/14 😉

Sałatka owocowa z melonem i owocami granatów, pstrąg faszerowany na sałatce z rukoli i chilli w galarecie, jajka faszerowane frutti di mare.

Bardzo przydatny Przelicznik kuchenny: łyżki, gramy, ml…

08.10.16

Dzisiaj zaprezentuje wam kiszonego, faszerowanego papryką oraz orzechami włoskimi bakłażana po syryjsku. Ten tutaj pochodzi ze słoika zakupionego w jednym z arabskich sklepów. Jeżeli będziecie chcieli przepis to napiszcie do mnie. Smakuje jak nasz kiszony ogóreczek i suszone pomidory z oleju. Idealnie pikantne:

No i urodzinowy, domowej roboty Düner w wykonaniu mojej siostry z arabskim sosem na bazie „balsamu” sezamowego i mielonego kminu rzymskiego z ostra pepperoni:

                                  

15.09.16

Chłopcy przyrządzili dzisiaj mięsko Sinije lahme i sałatkę ogórkowo-pomidorową z pietruszką:

IMG_20160915_155656

Arabski chlebek – hopes (na zdjęciu w folii) spożywa się niemal do wszystkiego.

 „Sztrojzel bojzel” z kruszonką i owocami 

Do końca życia zachowam w pamięci pobyty z siostra u babci. Nasza mama wychowywała nas sama. Pracowała na trzy zmiany w fabryce. Ktoś musiał się nami zająć. Później już tak się przyzwyczaiłyśmy, że spędzałyśmy u niej wszystkie weekendy i święta. Babcia wypiekała wspaniałe ciasta drożdżowe, którymi pachniał potem cały dom. Zawsze chciałam nauczyć się tej sztuki. Zajęło mi to kilka lat. Dzisiaj, kiedy babci już nie ma często głęboko się wzruszam gdy je sporządzam. Upieczenie puszystego i jednocześnie nie suchego ciasta spulchnianego przez CO2, produkowanego przez grzybki Saccharomyces cerevisiae podczas fermentacji cukru, to sztuka.

Nazwą „Sztrojzel bojzel” ochrzcił go mój niemiecki szwagier i tak już zostało.

Składniki:

pol kg mąki pszennej tortowej

1 szklanka cukru

3 żółtka i jedno jajko

250 ml/1 szklanka letniego mleka

szczypta soli

2/3 kostki masła

1 kosteczka (50 g) drożdży świeżych lub drożdży suchych (3 opakowania)

owoce: rabarbar, śliwki, wiśnie, jabłka, truskawki, jagody, poziomki, bakalie wg smaku

Kruszonka:

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy 

1/2 kostki masła, roztopionego

Ważne! Składniki powinny być w temperaturze pokojowej (mleko letnie), mąka natomiast przesiana. Przepis na okrągłą blaszkę.

Do miseczki wsypać mąkę pszenną. Zrobić w niej dołek, do niego wkruszyć drożdże (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką i nie trzeba wykonywać rozczynu), zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym, odstawić nawet na 30 – 40 minut. Po tym czasie dodać sól, roztrzepane jajka, przestudzone masło i wyrobic do połączenia skladnikow. Ponownie przykryć ciasto ściereczką, odstawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto bardzo krótko wyrobić.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę ciasta. Na powierzchnię wyłożyć równo owoce następnie przykryć kolejną warstwą ciasta. Posypać kruszonką (do naczynia wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 – 40 minut).

Ciasto włożyć do zimnego piekarnika a piekarnik rozgrzać do 175ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka i zarumienienia kruszonki. Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim ciasto do wystudzenia. Po wystygnięciu, aby ustrzec przed wyschnięciem owijamy ciasto w folię.

                Screenshot_2016-08-29-19-12-35                                

11.09.16

Gołąbki z wołowiną halal we włoskiej kapuście, koperkiem, na masełku w pomidorach:

IMG_20160911_195015

Składniki

2 torebki ryżu parabolicznego

1/2 kg zmielonej wołowiny halal

4 duże pomidory

2 cebule

2 ząbki czosnku

pęczek kopru włoskiego

1/3 kostki masła

2 kosteczki bulionu Knorr

pieprz i sol do smaku

przecier pomidorowy i maggi (przyprawa) do smaku

Gotuję ryż z dodatkiem soli. Kapusty nie parze tradycyjnie. Aby zmiękczyć liście wkładam ją do mikrofalówki. Wycinam twarde końcówki liści. Cebulkę kroję w kostkę, podsmażam na mocno brązowy kolor. Niewielką ilość cebulki pozostawiam na patelni. Dodaje wcześniej sparzone, obrane ze skorki i pokrojone w kostkę pomidory. Do smaku można dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego. Chwilkę jeszcze podsmażam. W miseczce łączę wszystkie składniki (mięso, cebulkę, ryż, pokrojony drobno koperek oraz rozdrobniony czosnek)Dodaje sól i pieprz do smaku. Zawijam farsz w listki. Dolewam wody i dodaje kosteczki Knorra oraz masło. Sezonowo koniecznie gałązka lubczyku ogrodowego. Pod koniec gotowania dodaje do gołąbków przygotowany wcześniej sosik pomidorowy. Chwile jeszcze gotuje i gotowe. Powinno wyjść ok. 20 sztuk.

30.08.16

Murzynek z masa z grysiku, powidłami i rumem w czekoladzie „Mohamad” na dużą blachę. To ciasto powstało w mojej wyobraźni z  prawdziwej miłości do tego jedynego, który oczarował mnie swoja anielska szczerością.

Ciasto

1 kostka masła
200 ml wody (4/5 szklanki)
1,5 szkl cukru
4 łyżki kakao
op cukru waniliowego
6 jaj
3 szkl mąki

olejek migdałowy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
600 g (zazwyczaj 1 i 1/3 słoika) dżemu kwaśnego (np. śliwka, porzeczka, truskawki)

wiórki kokosowe

Masa

1 l mleka
1/2 szkl cukru

olejek rumowy
10 łyżek kaszy manny (jedna łyżka to ok. 15 g)
250 g masła

Polewa

6 łyżek wody

6 łyżek cukru

6 łyżek kakao

Szklanka rumu z powidłami na ciasto

Gotuję kaszkę mannę na mleku z cukrem. Odstawiam do wystygnięcia. Masło, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao gotuje na małym ogniu tylko do rozpuszczenia składników. Odstawiam do ostygnięcia. Do chłodnej już emulsji dodaje jaja i miksuje. Nie przerywając miksowania dodaje przesianą mąkę z sodą i olejek migdałowy, miksuje na małych obrotach do połączenia składników. Na sam koniec dodaje dżem i mieszam. Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem, wyrównuje (ta czynność jest bardzo ważna, zapobiega wybrzuszaniu). Szybko wkładam do piekarnika. Piekę w 180 st.C ok 45-50 min (do suchego patyczka). Ważne aby piekarnik był już dobrze nagrzany zanim włożymy do niego blaszkę z ciastem. Murzynka spulchnia zasada w sodzie w połączeniu z kwasem w dżemie lub powidłach. 

Polewa: wodę i cukier gotuje ok 5 min. Dodaje kakao. Chwilkę jeszcze gotuję, dosłownie kilka sekund. Odstawiam. Dodaje masło (nie gotować więcej, masło samo się rozpuści). Podobnie jak masę, polewę należy przyrządzić wcześniej.

Masa: masło należy bardzo dobrze (ok. 10 min) roztrzepać mikserem. Dodać olejek rumowy. Następnie dalej miksując dodawać po łyżeczce kaszki manny. Dobrze schłodzić.

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta przekrawam je na pół. Każdą polówkę dobrze nasączam rumem z powidłami. Nakładam na siebie kolejno warstwy. Ciasto, masa, ciasto masa. Polewam na koniec polewa i posypuje wiórkami. Aby nasz Mohamad pozostał dłużej wilgotny, należy owinąć go czymś foliowym i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po dwóch, a nawet trzech dniach od upieczenia.

29.08.16

Dzisiaj chciałabym opowiedzieć o kuchni arabskiej, a raczej pokazać wam zdjęcia naszych wspólnych podróży kulinarnych z Mohamadem i Hamudim, moimi syryjskimi przyjaciółmi. Jak tylko ich odwiedzam gotujemy. Na zmianę, raz po polsku, raz po syryjsku. Dzisiaj na przykład przyrządziłam polską sałatkę warzywną i udka z kurczaka mojej babci z cebulą

IMG_20160829_180928

Kiedy odwiedziłam ich pierwszy raz chłopcy przyrządzili hopez mokle, kope i shorbe.

Hopez mokle

Hopez mokle

Kope

IMG_20160612_134246

Schorba, czyli zupa z soczewicy

Schoraba

A ja przygotowałam rybę po grecku i upiekłam placek drożdżowy z jabłkami:

IMG_20160614_194907

 

 

W domu wypiekam drożdżowce z truskawkami, poziomkami, jagodami i śliwkami. Uwielbiam murzynka piernikowego z masa czekoladowa i oczywiście produkuje pierogi 😉

Screenshot_2016-08-29-19-14-05

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.